fbpx

Bitkoin nastavio pad, izgubio do 30 odsto vrednosti

Vodeća kriptovaluta bitkoin nastavila je danas ubrzani gubitak vrednosti i izgubila do 30 odsto pre nego što se malo oporavila.

illon mask pad bitkoina

To je reakcija na upozorenje Kine i na preokret stava milijardera Ilona Maska oko kriptovaluta.

Oko 15.40 danas po srednjeevropskom vremenu bitkoin je izgubio 17,35 odsto i pao na 35.799 dolara, ubrzo posle zaustavljanja na vrednosti od 30.016 dolara. Kada je bio na svom najnižem nivou danas vrednost bitkoina bila je upola manja od njegovog istorijskog rekorda 14. aprila kada je vredeo 64.869,78 dolara. Ipak je to i dalje bilo više nego koliko je vredeo na početku godine.

Posle obrta u stavu Manskove kompanije Tesla oko bitkoina Kina je “dodala so na ranu” i proglasila da virtuelne valute ne treba i ne mogu da se koriste na tržištu zato što nisu prave valute, rekao je jedan analitičar.

Kriptovalute “nisu prave devize” ocenilo je danas više referentnih kineskih bankarskih saveza i upozorilo na “spekulacije” u zemlji koja se inače priprema da izda svoju sopstvenu virtuelnu valutu.

Jedno vreme Kina je bila jedno od mesta gde je bitkoin, najrasprostranjenija od virtuelnih valuta, bio jak.

Prošle nedelje Ilon Mask, vlasnik proizvodjača električnih automobila Tesla, objavio je da će ta kompanija odbijati plaćanja u bitkoinu navodeći kao razlog ekološki rizik izazvan “rudarenjem” za bitkoinom, a prethodnih meseci on je zauzeo pozitivan stav prema kriptovalutama i doprineo skoku njihove vrednosti.

izvor: beta.rs

Leave a comment