fbpx

Dominacija altkoina premašuje 50%: šta to znači za Bitkoin?

Kako je analitičar CryptoQuant-a istakao u objavi, održivi potezi na tržištu obično počinju tako što bitkoin prvi raste. Indikator „dominacije trgovanja“ meri procenat ukupnog obima trgovine koji doprinosi bilo koja kripto valuta.

Kada se vrednost ove metrike poveća za bilo koji novčić, to znači da se udeo tog određenog novčića povećava, što ukazuje da postoji povećano interesovanje investitora za trgovanje. S druge strane, opadanje dominacije sugeriše da novčić gubi na snazi jer nema mnogo vlasnika koji njime trguju u poređenju sa ostatkom tržišta.

Istorijski gledano, Bitcoin i Ethereum su dominirali većinom obima tržišta, pošto je njihova kombinovana dominacija obično ostala iznad 50%. Međutim, bilo je i nekih tačaka gde su altcoini (osim ETH) okrenuli sliku.

Grafikon ispod pokazuje trend dominacije ovih altcoina u poslednjih godinu i po dana:

Kao što je prikazano na grafikonu, dominacija altcoina (minus Ethereum) je nedavno porasla, a vrednost metrike je sada više od 50%. Quant je na grafikonu istakao prethodne slučajeve takvog trenda.

Čini se da obično kad god ovi altcoini preuzmu većinu obima trgovanja, ceni bitkoina  usledi određeni pad. Prema analitičaru, dominacija altcoin-a generalno se penje iznad ove oznake kada se investitori umore od BTC-a i umesto toga počnu da trguju altcoinima. Budući da ovi novčići, generalno, nose veći rizik od BTC-a, njihove cene su krhke i lako je manipulisati.

Zbog toga, kretanje cena počevši od altcoina može biti nestabilna. Quant navodi ICO balon iz 2018. godine, bull run u drugoj polovini 2021. i ETH merge kao neke ekstremne primere. S druge strane, potezi u kojima se Bitcoin prvi oporavio, a zatim Ethereum/altcoins, bili su zdraviji i održiviji.

Ako su istorijski slučajevi dominacije altcoin-a iznad 50% nešto što se može dogoditi, Bitcoin bi uskoro mogao doživeti pad. Međutim, to nije sigurno, pošto je bilo nekoliko pojedinačnih skokova iznad ovog nivoa pre nego što to nikada nije izazvalo bilo kakve primetne efekte na tržištu. Takođe, čak i ako dođe do pada, njegov stepen možda neće biti tako intenzivan kao u nekim od prethodnih primera.

BTC cena

U vreme pisanja ovog teksta, cena Bitcoin-a je oko 16.800 dolara, što je porast od 1% u protekloj nedelji.

Leave a comment