fbpx

Kako napraviti svoju kriptovalutu?

Kad kreirate novu kriptovalutu možete izabrati hoće li to biti coin ili token. Coin ima svoj blockchain, dok je token napravljen na već postojećoj mreži. Kriptovalute se oslanjaju na blokčejn zbog svoje sigurnosti i decentralizovane prirode.

Kreiranje tokena zahteva manje znanja i truda nego kreiranje kripto coina. Za coin su obično potrebni timovi razvojnih programera i stručnjaka, a token, iako je potrebno neko tehničko znanje, moguće je napraviti u minutima upotrebom drugih blockchaina, kao što je Ethereum, Binance Smart Chain, Solana ili Polygon.

Vaš izbor oko tokena ili koina će se menjati u zavisnosti u zavisnosti od prilagodljivosti i korisnosti koju želite. Sve u svemu, uključeni troškovi zavise od potrebnog posla, što uključuje određene programere kao i vreme izrade.

Ethereum i Binance Smart Chain su popularne blockchain mreže za kreiranje digitalnih valuta. Možete koristiti uspostavljeni kod da sami kreirate tokene ili platiti nekom da to uradi umesto vas. Sidechains su još jedan popularan izbor jer pružaju više prilagođavanja uz glavne prednosti blockchaina.

Pre kreiranja sopstvene kriptovalute, moraćete da razmotrite njenu korisnost, tokenomiju i pravni status. Nakon ovoga, vaš izbor blokčejna, mehanizma konsenzusa i arhitekture su potrebni za razvojnu fazu. Zatim biste mogli razmotriti reviziju vašeg projekta i konačnu pravnu proveru. Iako skoro svako može da kreira kriptovalutu, razvoj solidnog projekta zahteva ozbiljan rad i posvećenost.

UVOD

Ideja stvaranja svoje kripto valute, načina upotrebe i publike je vrlo uzbudljiva za mnoge kripto fanove. Ali, odakle početi? Zapravo postoji mnogo načina da se kreiraju coin-i i tokeni. Troškovi i potrebno znanje takođe variraju u zavisnosti od složenosti vašeg projekta. Ako razmišljate o kreiranju svoje kriptovalute ovaj članak je mesto za vas jer vam izlaže osnove s kojima možete krenuti.

Šta je kripto valuta?

Kripto valute, poznate i kao kripto su vrsta digitalne imovine s mnogim načinima upotrebe. To je prvenstveno način za digitalno prenošenje vrednosti između ljudi, uključujući novčanu vrednost, vlasnička prava ili čak privilegije glasanja. Kripto se razlikuje od drugih digitalnih sistema plaćanja zbog svojih korena u tehnologiji blokčejna. Ta činjenica daje kriptovalutama veću slobodu od centralnih entiteta kao što su vlade ili banke.

Bitcoin je najpoznatiji primer kriptovalute. Ima jednostavan slučaj upotrebe za prenos novčane vrednosti na bilo koga širom sveta bez potrebe za posrednicima.  Blockchain beleži sve transakcije i osigurava sigurnost i stabilnost mreže.

Razlika između kripto coina i tokena

Kriptovalute se u osnovi dele na dve kategorije coinove i tokene. Razlika između njih je jednostavna. Coin ima svoj izvorni blockchain, kao npr. Bitcoin. Ether (ETH) ima Ethereum blockchain. Coin obično ima posebnu svrhu preko cele mreže, kao što su plaćanje transakcionih troškova, ulaganje ili učešće u upravljanju.

Tokeni, s druge strane, su izgrađeni na već postojećim blockchainovima. Oni imaju neke slične uloge kao i coinovi, ali tokeni su uglavnom korišteni unutar svog projekta. Primer je PancakeSwap-ov CAKE na Binance Smart Chainu. Takođe ga možete koristiti za razne transakcije u PancakeSwap sistemu, kao što su igranje lutrije ili „MINTING“ NFT-ova. Međutim, CAKE nema svoj blockchain što znači da ne može biti korišten u svakoj aplikaciji unutar BSC. Isto važi i za hiljade ERC-20 tokena kreiranih na Ethereum blockchainu. Svaki token je deo specifičnog projekta s različitim načinima upotrebe.

Kao što smo već spomenuli, kreiranje tokena je mnogo jednostavniji postupak, dok coin zahteva da redovno i uspešno održavate blockain. Ukoliko se odlučite za coin, možete forkati (kopirati) neki drugi blockchain, ali to vam ne rešava problem pronalaženja korisnika i validatora koji će pomoći vašoj mreži da uspe.Ipak, kako god, ipak kreiranje coina može biti mnogo veći uspeh neko kreiranje tokena. Predstavljamo vam osnovni pregled obe opcije:

Kreiranje kripto coina vs tokena

COIN TOKEN
Radi na sopstvenoj blokčejn mreži Može se izgraditi na postojećim blokčejnovima sa uspostavljenom bazom korisnika
Zahteva napredno znanje o blokčejnu i veštine kodiranja Prilično jednostavno za kreiranje sa već postojećim alatima i otvorenim kodom
Razvoj blokčejna je skuplji i zahteva vreme Razvoj tokena je brži, jednostavniji i relativno jeftin
Kreiranje tokena

Kreiranje tokena na postojećem blokčejnu može poboljšati njegovu reputaciju i sigurnost. Iako nećete imati potpunu kontrolu nad svim aspektima svog tokena, još uvek je dostupno mnogo prilagođavanja. Na raspolaganju su razne veb stranice i alati za kreiranje sopstvenog tokena, posebno na BSC i Ethereum-u.

Kreiranje coina

Kreiranje novog coina može oduzeti dosta vremena ako razvijate sopstveni blokčejn.
Međutim, korišćenje već postojeće blockchain mreže može ceo proces znatno ubrzati a takođe i služiti vam kao osnova za vaš coin. Bitcoin Cash je jedan od primera. Ipak da biste to uradili i dalje vam je potreban veliki nivo znanja o kodiranju blockchain-a. Uspeh celog projekta takođe zavisi i od novih korisnika blockchain mreže, a to je takođe jedan veliki izazov.

Da li da napravim coin ili token za svoj projekat?

Token je obično dovoljan za Decentralized Finance (DeFi) aplikacije ili „play-to-earn“ igre. I BSC i Ethereum imaju ogromnu količinu fleksibilnosti i slobode za igranje razvojnih programera.

Ako želite da pomerite granice onoga što coin i blockchain rade, stvaranje coina sa sopstvenim blokčejnom bi verovatno bila bolja opcija. Ipak to je puno teže nego pravljenje kripto tokena. Ali ako se uradi kako treba, može doneti mnogo inovacija i novih mogućnosti. Binance Smart Chain, Ethereum, Solana i Poligon su veoma dobri primeri.

Ipak, obe opcije će zahtevati mnogo napornog rada zajedno sa tehničkim, ekonomskim i marketinškim znanjem kako bi ceo projekat uspeo.

Neka od najpopularnijih rešenja za kreiranje kriptovaluta su BSC, Ethereum i Solana. Ove mreže pružaju načine za pravljenje različitih tokena na osnovu već postojećih standarda. Standardi tokena BEP-20 i ERC-20 su vodeći primeri koje bilo koji kripto novčanik može podržati.

ERC-20 pripada Ethereum blockchainu, dok je BEP-20 deo Binance Smart Chain-a (BSC). Obe mreže omogućavaju kreiranje i prilagođavanje pametnih ugovora koji vam omogućavaju da kreirate sopstvene tokene i decentralizovane aplikacije (DApps). Pomoću DApps-a možete kreirati ekosistem koji nudi više načina upotrebe i funkcionalnosti vašeg tokena.

Takođe možete koristiti i neke od  sidechainova koji koriste sigurnost nekog većeg chaina kao što je Ethereum i Polkadot, ali također nude neka prilagođavanja. Mreža poligona je povezana sa Ethereumom i pruža slično iskustvo, ali je jeftinija i brža za korišćenje.

Nakon što ste izabrali blockchain, trebati će vam metoda kreiranja vašeg tokena. S BSC-om i ostalim blockchainovima koji su zasnovani na Ethereum-u proces je relativno jednostavan. Takođe možete pronaći alatke spremne za upotrebu koje kreiraju tokene na osnovu parametara i pravila koje navedete. Oni se obično plaćaju, ali su praktičnija opcija za korisnike koji nisu upoznati sa pametnim ugovorima.

Ako želite da napravite sopstveni blockchain i novčić, verovatno će vam biti potreban tim blokčejn programera i stručnjaka iz ove oblasti zanimanja. Čak i ako budete radili forking blockchain-a  kao što je Ethereum ili Bitcoin, još uvek je potrebna ogromna količina posla za podešavanje vaše mreže. Ovo bi uključivalo podsticanje korisnika da rade na proveravanju valjanosti i rudare kako bi omogućili rad blockchaina.

Stvari koje treba uzeti u obzir kada kreirate svoju kriptovalutu

Osim očiglednih izbora poput vašeg blockchaina ili kreiranja novčića ili tokena, postoje još neke ključne stvari na koje treba paziti:

Definišite svrhu vaše kriptovalute

Kriptovalute mogu imati mnoge uloge. Neke deluju kao ključevi za pristup uslugama. Drugi čak predstavljaju akcije ili drugu finansijsku imovinu. Da biste razumeli i mapirali proces kreiranja vaše kriptovalute, moraćete da definišete njegove karakteristike od početka.

Isplanirajte svoju ekonomiju tokena

Tokenomika je ekonomija koja upravlja vašim kriptovalutama, kao što su ukupna ponuda, način distribucije i početna cena. Dobra ideja može propasti ako tokenomika nije tačna i korisnici nisu podstaknuti da kupuju kriptovalutu. Na primer, ako kreirate stabilcoin, ali nema nikakvu svrhu, niko neće hteti da ga kupi ili hodl-uje.

Proverite zakonsku usklađenost kriptovalute

Svaka država na svetu ima svoje zakone i pravila u vezi s’ kriptovalutama. Nadležnost nekih država čak zabranjuje korišćenje kriptovaluta. Razmotrite u potpunosti svoje zakonske obaveze i sve probleme sa kojima se možete suočiti.

binance menjacnica

Kreirajte sopstvenu kriptovalutu u 7 koraka

Ako kreirate samo token, neće se svaki korak odnositi na vas. Za vas su bitniji koraci
koji su napisani iznad ovog naslova. Većina našeg tutorijala pokriva osnove kreiranja blockchain-a pre nego što krenemo u realizaciju “kovanja” novčića.

1. Izaberite odgovarajuću blockchain platformu

Za token trebate izabrati blockchain na kojem ćete graditi svoju kriptovalutu. BSC i Ethereum su popularne opcije, ali i sidechainovi mogu takođe biti dobra ideja. Da biste kreirali sopstveni novčić, moraćete da razmislite o dizajniranju ili angažovanju nekoga da kreira prilagođeni blockchain.

2. Izaberite mehanizam konsenzusa

Ako kreirate sopstveni blokčejn ili niste sigurni koji da odaberete za svoj token, razmislite o mehanizmu konsenzusa koji želite. Ovi mehanizmi određuju kako učesnici potvrđuju i verifikuju transakcije na mreži. Većina blockchaina koristi Proof of Stake jer ima niske hardverske zahteve i mnogo različitih varijacija. “Proof of Stake “, kako se koristi u Bitcoin-u, neki smatraju sigurnijim, ali je često skup za održavanje i nije ekološki prihvatljiv.

3.Dizajnirajte svoju blockchain arhitekturu

Ovaj korak je potreban samo ako pravite novčić. Ne dozvoljava svaki blockchain javnosti da verifikuje transakcije ili da rudari. . Odluka između privatnog, javnog, odobrenog ili bez dozvole je važna. Vaša blockchain arhitektura će zavisiti od toga šta vaš novčić i projekat pokušavaju da urade. Na primer, kompanija ili država koja kreira novčić može pokrenuti privatni blockchain radi veće kontrole.

4. Započnite razvoj blokčejna

Osim ako nemate stručno znanje o razvoju, biće vam potrebna spoljna pomoć da izgradite svoje ideje. Onda kada se blockchain pokrene u stvarnom okruženju veoma je teško da promenite njegove ključne koncepte i pravila. Iskoristite testnet da bi osigurali da sve radi kako je planirano. Bilo bi idealno da radite sa celim razvojnim timom na izgradnji vašeg blockchaina.

5. Napravite reviziju kriptovalute i njenog koda

Kompanije za reviziju kao što je Certik mogu da provere kod vašeg blokčejna i njegove kriptovalute da bi potražile bilo kakve ranjivosti. Zatim možete javno objaviti reviziju i takođe postupati po njenim nalazima. Ovaj proces pruža izvesnu sigurnost za vas kao kreatora i za sve potencijalne korisnike ili investitore.

6. Još jednom proverite pravne aspekte

Sada kada vaš blockchain radi i spremni ste za kreaciju svoje kriptovalute, najbolje bi bilo kontaktirati nekog pravnika koji bi proverio legalnost u drugim državama.

7. “Mintovanje” (kovanje) svoje kriptovalute

Bez obzira da li kreirate token ili novčić, u nekom trenutku ćete morati da iskujete kriptovalutu. Tačan metod će se razlikovati u zavisnosti od vaše tokenomije. Na primer, tokeni fiksnog snabdevanja se obično kovaju u jednom potezu putem pametnog ugovora. Kovanice poput bitkoina se kovaju postepeno, dok rudari potvrđuju nove blokove transakcija.

Kreiranje BEP-20 tokena

Da biste kreirali jednostavan BEP-20 token, biće vam potrebne neke osnovne veštine kodiranja da biste primenili pametni ugovor na Binance Smart Chain. Takođe ćete morati da imate instaliran MetaMask i nešto BNB u novčaniku da biste platili naknade za gas.

1. Uverite se da ste BSC mainnet dodali u MetaMask. Detaljna uputstva možete pronaći u našem vodiču za povezivanje MetaMaska sa Binance Smart Chain-om.

2. Idite na Remix, onlajn aplikaciju za razvoj i primenu pametnih ugovora na blok-čejnovima koji su kompatibilni sa Ethereum virtuelnom mašinom. Kliknite desnim tasterom miša na fasciklu [contracts] i kliknite na [New File].

kreiranje tokena3. Datoteci dajte naziv „BEP20.sol“.

4. Uverite se da je programski jezik podešen kao [Solidity], inače vaš pametni ugovor neće funkcionisati. To možete učiniti tako što ćete kliknuti na ikonu prikazanu ispod sa desne strane.

5. Kopirajte kod pametnog ugovora BEP-20 u svoju datoteku. Možete saznati više informacija o parametrima i funkcijama koda na GitHub-u.

6. Izmenite naziv, simbol, decimale i totalSupply za svoj novčić. Ovde smo izabrali Binance Academy Coin (BAC) kao primer, sa 18 decimalnih mesta i totalSupply od 100.000.000. Ne zaboravite da dodate dovoljno 0 da pokrijete 18 decimalnih mesta.

binance smartchain kreiranje tokena7. Zatim ćete morati da sastavite pametni ugovor. Kliknite na ikonu prikazanu ispod na levoj strani ekrana, označite [Auto compile] i [Enable optimization], a zatim kliknite na dugme [Compile].

8. Kliknite na dugme [ABI] da biste kopirali ABI ugovora.

binance menjacnica9. Kliknite na ikonu označenu ispod na levoj strani ekrana. Izaberite [Injected Web3] kao okruženje, a zatim dozvolite MetaMasku da se poveže sa Remix-om. Na kraju, uverite se da ste izabrali svoj BEP20 ugovor pre nego što kliknete na [Deploy].

10. Sada ćete morati da platite naknadu za transakciju preko MetaMask-a da biste ugovor primenili na blockchain. Kada pametni ugovor postane aktivan, potrebno je da verifikujete i objavite izvorni kod ugovora.
Kopirajte adresu ugovora u BscScan, izaberite [Solidity (Single)] kao tip kompajlera i uskladite verziju kompajlera koja se koristi u koraku 7.

metamask11. Zatim kliknite desnim tasterom miša na BEP20.sol u Remix-u i pritisnite [Flatten]. Zatim ćete morati da date Remix -u dozvolu da pristupi kodu.

kako napraviti kriptovalutu12. Kopirajte kod sa vašeg BEP20_flat.sol u polje i uverite se da je [Optimization] postavljena na Yes. Sada kliknite na [Verify and Publish] na dnu stranice.

metamask srbija13. Sada ćete videti uspešan početni ekran. Sa verifikovanim kodom, možete iskovati svoj token preko BscScan-a korišćenjem _mint call-a implementiranog u ugovoru. Idite na adresu ugovora na BscScan-u i kliknite na [Write Contract], a zatim kliknite na [Connect to Web3] da biste povezali svoj MetaMask nalog.

 

kriptovalute

14. Idite prema Mint sekciji i upišite koliko želite kreirati  tokena. Mi ćemo kreirati 100,000,000 BAC. Ne zaboravite dodati decimale, u našem slučaju njih 18. Kliknite [ Write] i platite naknadu MetaMasku.

sta je mint tokena15. Sada bi trebalo da vidite da su tokeni kreirani i poslati u novčanik koji je kreirao pametni ugovor.

token binance

Kako dodati coin/token na kripto menjačnicu?

Dodavanje vašeg novčića ili tokena na menjačnicu kao što je Binance, automatski prikazuje široj publici da je vaš token/coin odličan projekat koji ima budućnost. Potrebno je da popunite Binance online formulare za listovanje na menjačnicu ili distribuciju na Launchpad/Launchpool. Naravno samo popunjavanje formulara ne znači da ćete biti odobreni, morate dokazati da vaš token ima neku svrhu, da služi nečemu. Takođe, ukoliko vam odobre token, to ne znači da napustite projekat jer ste uspeli – ne, morate usavršavati, raditi na njemu, kako bi uvek na neki načim imao nešto da ponudi široj publici, da li je to svrha za play to earn igrice, kupovinu NFT ili nešto drugo, to ćete sami odlučiti.

Svaka kriptovaluta prijavljena putem Binance online formulara za listovanje prolazi kroz rigorozan process provere I moraćete redovno da ažurirate Binance prijavu o svom napretku. Osim toga moraćete da omogućite BNB I BUSD valutu u ekosistemu vašeg tokena.

Troškovi stvaranja sopstvene kriptovalute

Uključeni troškovi su povezani sa metodama i podešavanjem koje odaberete. Ako kreirate novčić i blockchain, verovatno ćete morati da platite ceo tim tokom više meseci. Revizija koda od pouzdanog tima takođe može koštati oko 15.000 dolara (USD). Najjeftiniji, jednostavan token na BSC-u se može uraditi za 50 dolara. Ali da biste kreirali kriptovalutu sa izvesnim izgledima za uspeh, verovatno ćete morati da potrošite hiljade dolara na njeno kreiranje, marketing i izgradnju zajednice.

Zaključak

Ako odlučite da napravite sopstvenu kriptovalutu, obavezno koristite naše informacije samo kao početnu tačku. To je duboka tema za koju je potrebno mnogo vremena da se potpuno razume. Osim stvaranja tokena ili novčića, takođe morate razmišljati o tome da ceo projekat bude uspešan nakon lansiranja. Proučite dobro druge projekte i njihovo pokretanje da biste videli šta je dobro funkcionisalo, a šta ne.. jer vam to može pomoći u stvaranju sopstvene kriptovalute.

kako se registrovati na binance

Leave a comment