fbpx

Ruski zvaničnici se zalažu za legalizaciju rudarenja bitkoina

Zamenik ruskog minitra energetike Evgeny Grabchak je izjavio da se zalaže za regulisanje rudarenja bitkoina (BTC).

Kako je izvestila Ruska novinarska agencija, zamenik ministra želi da se što pre uspostavi pravni okvir sa zalaganjem da rudarske aktivnosti budu kontrolisane na regionalnom nivou, a ne od strane federalnih vlasti.

“Pravni vakuum otežava regulisanje ove oblasti i postavljanje jasnih pravila igre. Ovaj pravni vakuum treba eliminisati što je pre moguće. Ako želimo nekako da se pozabavimo ovom aktivnošću, a nemamo druge mogućnosti u sadašnjoj realnosti, moramo uvesti zakonsku regulativu, dodajući koncept rudarstva u regulatorni okvir“, rekao je Grabchak.

Ranije ove godine, ruska vlada je preko Banke Rusije (BOR) bila toliko ozbiljna u pogledu zabrane bitkoina i svih povezanih transakcija, uključujući rudarenje. S obzirom na to da su se glavni tehnološki i oligarsi u zemlji protivili potezu zabrane, fokus je sada prevashodno pomeren na rudarenje bitkoina, a pritisak je postao sve veći čak i među regulatorima.

Međutim, invazija zemlje na Ukrajinu je promenila narativ i sa mnogo finansijskih sankcija koje su nametnute Rusiji, uteha se sada traži u bitkoinu i drugim kriptovalutama kako bi se vršile međunarodne transakcije. Grabčak je, prema izveštaju Ruske novinarske agencije, napomenuo da bi bilo efikasnije odrediti lokacije za rudarenje i osloboditi energetske kapacitete za rudare na regionalnom, a ne na federalnom nivou, i to treba obavezno regulisati određenim  razvojnim planovima.

Rudarska avantura ruske ekonomije mogla bi se pokazati kao korisna za širi ekosistem digitalne valute, međutim, zapadni regulatori istražuju načine da blokiraju pokušaje zemlje da zaobiđe sankcije uz prihvatanje digitalne valute širom sveta.

sta je metaverse

Leave a comment