fbpx

Kako se registrovati na CEX.IO i kupiti kriptovalute

Kako je izbor menjačnice koju ćete koristiti podjednako važan kao i odabir kriptovalute u koju ćete investirati, mnogi se lako nađu u dilemi jer postoji mnogo menjačnica. Danas vam predstavljamo CEX.IO menjačnicu, jednu od najpoznatijih i najopuzdanijih. Objasnićemo vam kako se registrovati na CEX.IO menjačnicu i kako kupiti kriptovalute.

Kako kupiti kriptovalute?

Postoji više načina na koje možete kupiti kriptovalute iz Srbije, ali je svakako najjednostavnije i najsigurnije rešenje da koristite neku od specijalizovanih menjačnica za trgovinu kriptovalutama. Ove online menjačnice vam omogućavaju da lako, kroz svega par klikova dođete do svojih prvih kriptovaluta, jednostavnije nego da koristite bankomate, ili kupujete lično od ljudi koje ne poznajete.

Zašto odabrati CEX.IO menjačnicu?

CEX je skraćenica za Centralised Exchange i ova menjačnica spada u red centralizovanih, što znači da koristi posrednike za razmenu kriptovaluta. Zbog toga ona u svojoj ponudi ima mnogo više opcija (preko 100 kriptovaluta) nego decentralizovane menjačnice koje se oslanjaju na razmenu između samih korisnika i nude samo par kriptovaluta.

cex.io menjacnica

CEX.IO je osnovana 2013. godine u Londonu, a danas ima preko 4 miliona registrovanih korisnika i dostupan je u gotovo svim zemljama širom sveta. Ova menjačnica je izuzetno bezbedna, pouzdana, laka za korišćenje i nudi više opcija za plaćanje, stoga je idealna za početnike koji se još uvek pitaju kako kupiti kriptovalute.

cex menjacnicaKako se registrovati na CEX.IO menjačnicu?

Sama registracija i kreiranje naloga nisu nešto što treba da vas brine, sve se rešava brzo i potrebno je da ostavite osnovne podatke. Nakon što odete na sajt cex.io, u gornjem desnom uglu ćete naći opciju za registraciju, a sajt nudi dve vrste naloga: individualni i poslovni. Otvaranje individualnih naloga za fizička lica je ono čemu ćemo posvetiti pažnju:kako kupiti bitkoin

 • Unosite podatke kao što su email adresa, šifra, ime i prezime, država, a potom kliknete na dugme za kreiranje naloga
 • registracija na cex menjacnicuSledeći korak je verifikacija email adrese, proverite vaš mejl i prekopirajte šifru koju ste dobili u traženo polje
 • cex registracija mejlaNalog je sada kreiran, supešno ste se registrovali.

Kako verifikovati nalog na CEX.IO?

Registracija je bila prilično laka, ali da bi mogli da zapravo započnete trgovinu kriptovalutama, potrebno je da prođete kroz još jedan proces, a to je verifikacija vašeg naloga. Bez toga, vaš limit je 0, odnosno ne možete da trgujete, stoga je potrebno da kliknete na Increase Limit polje i započnete proces verifikacije koji uključuje i proveru vaših ličnih dokumenata. To nije nešto što treba da vas plaši ili predstavlja znak za uzbunu, u pitanju je standardna procedura i evo kako to izgleda, korak po korak:

 • verifikacijaNakon što započnete proces, biće potrebno da unesete sledeće podatke: adresu, grad, poštanski broj i region,potvrda identiteta
 • Naredni korak podrazumeva unošenje vašeg broja mobilnog telefona, nakon čega ćete dobiti sms poruku sa kodom koji unosite u polje na ekranu kako bi verifikovali broj telefona,
 • kako kupiti ethereumPotom birate koji dokument želite da priložite, to može biti pasoš, lična karta, ili vozačka dozvola.

pulsechainpulsechain srbija

 • Potrebno je da okačite fotografiju odabranog dokumenta, u slučaju lične karte ili vozačke, neophodno je da slikate i pošaljete obe strane.
 • verifikacija cex.io nalogaPored toga, potrebno je da okačite i vašu fotografiju, ali uz jednu malu začkoljicu, naime morate držati papir na kome će čitko biti ispisan današnji datum i određena poruka koju sistem bude zahtevao od vas,

kupovina ethpotvrda

 • Kada ste ubacili sve fotografije, moći ćete još jednom da proverite sve podatke koje ste uneli pre nego što ih pošaljete,
 • Kliknite na “next” i ukoliko je sve prošlo kako treba, status vaše verifikacije će biti jasno istaknut.

Kako povezati karticu i deponovati novac na menjačnicu?

Nakon što ste uspešno verifikovali vaš nalog, samo jedan korak vas deli od kupovine kriptovaluta, a to je povezivanje kartice. CEX.IO prihvata i Visa i Master kartice ali je potrebno da imate devizni račun, a kupovinu možete izvršiti u dolarima ili evrima.

Nakon što se ulogujete, u gornjem meniju kliknite na polje “cards” kako bi dodali novu karticu.

trgovanje kriptovalutamaUnesite broj kartice, datum isteka, i CVV šifru sa poledjine kartice i to je to, vaša kartica je povezana!

kupovina kriptovalutadodavanje kartice

Minimum koji možete poslati je $20 a maximum $3,000 dnevno. Da bi ste prebacili novac i počeli da trgujete, odaberite valutu koju želite, vrstu kartice, a potom i iznos i unesite CVV šifru sa vaše kartice. Kliknite na “deposit” i to je to. Obratite pažnju na proviziju koju menjačnica naplaćuju za novac koji prebacujete, ona iznosi 2.99%.

Kako kupiti Bitkoin preko CEX.IO menjačnice?

Primetićete da na početnoj stranici postoje dve opcije za kupovinu kriptovaluta “trade” i “buy/sell”.

Činjenica je da je kupovina preko “buy/sell” opcije nešto jednostavnija, ali i skuplja. Sa druge strane “trade” vam omogućava više podešavanja i kupovinu u najpovoljnijem trenutku, stoga vredi uložiti malo više vremena da bi shvatili kako ova opcija funkcioniše. Objasnićemo sve korak po korak:

 • Prvo birate svoj par, npr. ako želite da kupite Bitkoin a imate dolare, to je BTC/USD,
 • Kada kliknete na odabrani par, prikazaće vam se grafika koja pokazuju kretanje cene Bitkoina u odnosu na dolar,
 • Ispod grafike se nalaze opcije za kupovinu od kojih su najjednostavnije Limit i Market
 • Ukoliko odaberete Market, kupujete po trenutnoj ceni, unosite iznos koji želite da potrošite i dobijate procenu količine kriptovalute koju možete dobiti za taj novac,
 • Uz Limit opciju vi sami postavljate koju količinu kriptovalute želite da kupite i po kojoj ceni i zakazujete kupovinu za trenutak kada vrednost padne na cenu koju ste vi zacrtali. Budući da ovakvo čekanje može da potraje, imajte na umu da će vaš novac u međuvremenu biti rezervisan, kao i to da vi u bilo kom trenutku možete da poništite vaš nalog za kupovinu.

Da li je CEX.IO najbolja menjačnica za kupovinu kriptovaluta?

Iako postoje brojne online menjačnice, CEX.IO je svakako jedna od pouzdanijih i jednostavnijih za upotrebu, što je pogotovo zgodno za novajlije u svetu kriptovaluta. Sada kada znate kako se registrovati na CEX.IO menjačnicu i kako kupiti kriptovalute, ostaje vam samo da odaberete u koje kriptovalute želite da investirate i da pažljivo trgujete.

Leave a comment